Reserveren bij Drentse bibliotheken

In de catalogus van de bibliotheek vind je alle materialen die de Drentse bibliotheken in hun collecties hebben. Is wat je zoekt uitgeleend of niet in je eigen bibliotheek aanwezig, dan kun je dat reserveren. Dat kan op verschillende manieren:

 1. Thuis via internet
  Zoek de titel die je wilt reserveren en klik op 'reserveer'. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord en bevestig de reservering. Volg verder de aanwijzingen op het scherm.

 2. In de catalogus van de bibliotheek
  Zoek in de catalogus de titel die je wilt reserveren en klik op 'reserveer'. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord en bevestig de reservering. Volg verder de aanwijzingen op het scherm.

 3. Aan de servicebalie in de bibliotheek
  Kom je er zelf niet uit, dan kun je ook aan de medewerkers van de bibliotheek vragen of ze iets voor je willen reserveren.

Wanneer het gereserveerde in de bibliotheek is, ontvang je een bericht per e-mail of telefoon. Gereserveerde materialen worden een week voor je bewaard, daarna worden ze weer teruggeplaatst in de collectie.

Annuleren

Je kunt een reservering achteraf altijd weer annuleren. Dit kan door na het inloggen in de lijst 'Mijn reserveringen' op het prullenbakje te klikken. Ook kun je in de bibliotheek vragen of ze de reservering willen annuleren.

Aanpassen data reservering

Je kunt tijdens het invoeren van een reservering aangeven vanaf welke datum je het boek e.d. nodig hebt. Ook kun je aangeven per wanneer de reservering weer kan vervallen. Je kunt de  gewenste data opgeven door het aanklikken van de kalender bij de vakjes 'Reservering in laten gaan per' en 'Reservering laten vervallen na'. Vul je niets in, dan krijg je het gereserveerde zo snel mogelijk en vervalt de reserving pas nadat je het gereserveerde boek e.d. hebt ontvangen. 

Let op: het invullen van een datum in het vakje 'Reservering in laten gaan per' betekent niet dat je de reservering dan kunt afhalen. Je geeft daarmee aan vanaf welke datum er naar jouw gereserveerde boek e.d. zal wordt gezocht. Als het in de bibliotheek voor je klaar staat, krijg je een bericht.     

Kosten en maximale aantallen

Reserveren bij je eigen bibliotheek of bij andere bibliotheken in Drenthe is gratis. Bij het abonnement voor jeugd/jongeren tot 18 jaar en het basis-abonnement geldt een maximum van het aantal reserveringen dat je tegelijkertijd mag hebben uitstaan.

Voor een reservering die binnen 7 dagen niet wordt opgehaald, brengen we € 0,50 in rekening. Dit om te voorkomen dat de materialen langere tijd niet beschikbaar zijn. Voor klanten van Bibliotheek Emmen en Bibliotheek Hoogeveen wordt geen bedrag in rekening gebracht voor het niet afhalen van een reservering.

Lenen en reserveren bij bibliotheken buiten Drenthe

Onze collectie is uiteraard niet uitputtend. Daarom bieden wij onze klanten ook de mogelijkheid om materialen aan te vragen bij bibliotheken buiten Drenthe. Zo komt de totale collectie van alle Nederlandse bibliotheken beschikbaar voor leden van de bibliotheken in Drenthe

Via de service Aanvragen kun je eenvoudig zoeken en aanvragen bij andere bibliotheken. Met de service Aanvragen heb je als bibliotheeklid toegang tot 35 miljoen boeken, cd's, dvd's, films, games, luisterboeken en bladmuziek: 24 uur per dag, zeven dagen per week en vanaf iedere internetlocatie. Ook tijdschriftartikelen kun je aanvragen bij andere bibliotheken. Echter, deze kun je alleen aanvragen via je eigen bibliotheek. De medewerkers zenden je aanvraag dan door.

 Zo kun je online reserveren bij andere bibliotheken:

 • klik op zoeken.bibliotheek.nl  (zoekmachine van de Nederlandse Openbare Bibliotheken) en voer je zoekterm in. Je krijgt nu een overzicht van titels;
 • klik op de titel van je keuze
 • klik op de knop Aanvragen om een gevonden boek (of ander item) aan te vragen;
 • kies 'Nee';
 • log in met het barcodenummer (14 cijfers) dat op je bibliotheekpas staat;
 • tik je pincode in (dit is je geboortedag, bijv. 0702 als je geboren bent op 7 februari);
 • voer je e-mailadres in. Dit moet hetzelfde e-mailadres zijn als in ons bibliotheeksysteem. Dit kun je controleren of veranderen via Mijn menu nadat je bent ingelogd op de website van je bibliotheek;
 • geef aan bij welke bibliotheek je het werk wilt afhalen (standaard is dat de bibliotheek waar je lid bent) en klik op de oranje knop 'bevestig';
 • vink de betaalkeuze aan onder het item 'Kosten'¹.

¹ De tweede keuze ( € 4,50) is de meest uitgebreide optie. De kans dat je aanvraag gevonden wordt is dan het grootst. Wordt de aanvraag (toch) gevonden in je eigen bibliotheek, dan worden er geen kosten in rekening gebracht.

Afhandeling van je reservering:

 • Is het boek bij een andere bibliotheek te krijgen, dan verzorgt de service Aanvragen de aanvraag voor jou.
 • Het aanvraagsysteem houdt je per e-mail op de hoogte van de status van je aanvraag.
 • Zodra een aangevraagd materiaal bij je eigen bibliotheek binnen is, ontvang je een bericht.

Kosten reserveren buiten Drenthe

De kosten voor het aanvragen van boeken of dvd's van buiten de provincie Drenthe bedragen € 4,50 per item. Voor kopieën van tijdschriftartikelen wordt de kostprijs rekening gebracht. Aanvragen van cd's, muziek-dvd's of lp's via muziekweb.nl kost € 2,50.

Niets gevonden?

Via de service Aanvragen kun je alleen titels bij andere bibliotheken aanvragen die op dat moment voor uitlenen beschikbaar zijn; je kunt deze titels dus niet reserveren. Het kan gebeuren dat je bericht krijgt dat de gevraagde titel niet beschikbaar is. Je kunt dan je aanvraag op een later tijdstip herhalen. Kun je helemaal niet vinden wat je zoekt of lukt het niet om een aanvraag te plaatsen, ga dan naar je bibliotheek. De medewerkers helpen je graag verder. 

Meer informatie?

Heb je een vraag of wil je de service Aanvragen gedemonstreerd zien, de medewerkers van je bibliotheek zijn je graag van dienst.