Analfabetisme en laaggeletterdheid

Analfabetisme is niet kunnen lezen en schrijven. Laaggeletterdheid is te veel moeite hebben met lezen en schrijven om voldoende te kunnen functioneren in het dagelijks leven. Iemand kan dan bijvoorbeeld niet zelf een treinkaartje kopen, bijsluiters van medicijnen lezen, formulieren invullen of berichtjes sturen met een smartphone.

Wie zijn de laaggeletterden?

In Nederland hebben ongeveer 1,1 miljoen mensen tussen 16 en 65 jaar problemen met lezen en schrijven. Van deze groep is bijna 70% van Nederlandse afkomst. Van deze groep mensen heeft de helft een baan. De andere helft is werkloos of inactief. Mensen die problemen hebben met lezen en schrijven lopen meer risico werkloos te raken. Ongeveer 250.000 mensen in Nederland zijn analfabeet en kunnen dus helemaal niet lezen of schrijven.

Laaggeletterdheid in kaart

Hoe ontwikkelt laaggeletterdheid zich in Nederland? Tegen welke eisen lopen laaggeletterden aan, thuis en op het werk? In de nieuwe publicatie Laaggeletterdheid in kaart (2014) laten Marieke Buisman en Willem Houtkoop de resultaten van Europees onderzoek zien naar het niveau van kernvaardigheden onder volwassenen.
'Tachtig procent van de werkende laaggeletterden vindt dat ze geen verdere scholing nodig hebben. Zij ervaren zelf hun lage taalniveau niet als belemmering, terwijl het hun kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk kan beperken', aldus onderzoeker Willem Houtkoop.

Download de publicatie Laaggeletterdheid in kaart.

markt

Nieuw in de bibliotheek

Uitgelicht

  • banner hooggevoelig

    Heb je weleens de indruk dat je hooggevoelig bent? Dan ben je niet de enige. Tussen de tien en twintig procent van de Nederlanders is extra gevoelig voor prikkels. Deze cursus leert je omgaan met hooggevoeligheid en dit zelfs in je voordeel gebruiken. 

     

    Lees meer...

Nieuws van de bibliotheek

Bezig met laden...

Gastlenen in heel Nederland

Je kunt nu ook lenen bij alle bibliotheken in Nederland. Kijk bij gastlenen.

Laaggeletterdheid

Eén op de negen Nederlanders is laaggeletterd. Hier lees je wat laaggeletterdheid inhoudt en wat de Bibliotheek en de overheid er tegen doen.

Meer over laaggeletterdheid

Aanmelden cursus Digisterker

Geef je hier op voor de cursus Digisterker: werken met de e-overheid in Westerveld.

Aanmelden Digisterker

Taalpunt Westerveld

In Bibliotheek Diever is een Taalpunt gevestigd. Een plek voor iedereen die de Nederlandse taal beter wil leren lezen of schrijven.

Lees meer over het Taalpunt Westerveld

 
banner lid worden vrouw
 
banner passend lezen 345
 
cursus algemeen squarebanner 330
 
banner rene

Agenda

Bezig met laden...

Evenementenkalender

Bezig met laden...
 
pressreader oranje

Oefenen voor je rijbewijs

Kom in de Bibliotheek met theorie.nl oefenen voor je examen auto- motor- of brommerrijbewijs.

Lees meer

 
Banner biebpanel

De bieb op Twitter