Bibliotheken en laaggeletterdheid

De Drentse Bibliotheken steken veel tijd en zorg in de bestrijding van laaggeletterdheid. In Drenthe heeft naar schatting 1 op de 9 grote moeite met lezen en schrijven. Met onze aanpak kan laaggeletterdheid preventief bestreden worden. Ook daarvoor hebben we effectieve programma’s en faciliteiten:

Tel mee met taal

De wet Taaleis 1 jan 2016 bevordert de aanpak van laaggeletterdheid binnen gemeenten. ‘ In 2018 worden in totaal 1 miljoen jongere kinderen tot en met de basisschool bereikt met leesbevordering activiteiten, zodat hun taalvaardigheid en leesplezier toenemen’.

Het Taalpunt

Een laagdrempelige en herkenbare plek in de regio om taal bereikbaar te maken. De samenwerking met partners speelt hierin een grote rol. De landelijke doelstelling is het bereiken van 45.000 laaggeletterde volwassenen met een (digi)taalprogramma.

Programma voor laagtalige gezinnen

50 % van de kinderen leest bijna nooit thuis, 25 % van de kinderen verlaat het basisonderwijs met een taalachterstand en 14% van de 15-jarigen is laaggeletterd. Wij signaleren dit al vroeg vanuit ons netwerk binnen het onderwijs en daarom ontwikkelen wij samen een programma op maat om de ouderbetrokkenheid te vergoten een een taalrijke (thuis)omgeving te creëren.

Taalkit Dutch

Dit taalprogramma is ontwikkeld voor vluchtelingen en biedt taalcursussen Nederlands en ondersteuningsmateriaal voor vrijwilligers.

 

Preventie laaggeletterdheid

Als het om voorkomen van laaggeletterdheid gaat, richt de Biblioteek zich met name op taalontwikkeling en leespromotie. Het gaat onder meer om het leesprogramma Boekstart voor kinderen van 0 tot 4 jaar en de Bibliotheek op school voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Bibliotheken werken in dit kader samen met het onderwijs, de brede school, de kinderopvang, peuterspeelzaal en welzijnsinstellingen. Voorts zijn er ook samenwerkingsverbanden met het Speciaal Onderwijs, de Praktijkschool en het MBO.

De bibliotheken in Drenthe zijn ook actief voor de leeftijdsgroep 18+. Het gaat daarbij om projecten rond ouderbetrokkenheid, het beschikbaar stellen van collecties voor laaggeletterden, aanbieden van cursussen taal en/of digitale basisvaardigheden en het organiseren van ontmoetingsplaatsen en leesclubs voor laaggeletterden.

 bibliotheek jongens

Nieuw in de bibliotheek

Uitgelicht

  • banner voorleesdagen 2018 728x90

    Het prentenboek Ssst! De tijger slaapt staat tijdens De Nationale Voorleesdagen in het middelpunt.

     

    Lees meer...

Nieuws van de bibliotheek

Bezig met laden...

Gastlenen in heel Nederland

Je kunt nu ook lenen bij alle bibliotheken in Nederland. Kijk bij gastlenen.

Laaggeletterdheid

Eén op de negen Nederlanders is laaggeletterd. Hier lees je wat laaggeletterdheid inhoudt en wat de Bibliotheek en de overheid er tegen doen.

Meer over laaggeletterdheid

Taalpunt Westerveld

In Bibliotheek Diever is een Taalpunt gevestigd. Een plek voor iedereen die de Nederlandse taal beter wil leren lezen of schrijven.

Lees meer over het Taalpunt Westerveld

 
banner lid worden vrouw
 
banner passend lezen 345
 
cursus algemeen squarebanner 330
 
banner rene

Agenda

Bezig met laden...

Evenementenkalender

Bezig met laden...
 
pressreader oranje

Oefenen voor je rijbewijs

Kom in de Bibliotheek met theorie.nl oefenen voor je examen auto- motor- of brommerrijbewijs.

Lees meer

 
Banner biebpanel

De bieb op Twitter