Bondgenootschap voor Geletterdheid in Drenthe

50.000 mensen in Drenthe kunnen niet goed lezen en schrijven

In Drenthe hebben 50.000 mensen moeite met lezen en schrijven. Laaggeletterden participeren over het algemeen minder goed in de samenleving, hebben vaker schulden en kunnen minder makkelijk een baan vinden. Dat is onacceptabel! Daarom bindt het Bondgenootschap voor Geletterdheid de strijd aan tegen laaggeletterdheid.

15 partijen zetten zich in voor een geletterd Drenthe

Vijftien instanties hebben de intentie uitgesproken om laaggeletterdheid de komende drie jaar aan te pakken. Deze partijen zijn: gemeente Aa en Hunze (voorzitter), provincie Drenthe, gemeente Assen, gemeente Tynaarlo, gemeente Hoogeveen, bibliotheek Assen, Woonzorg Espria, De Trans, Zontaclub Drenthe, ROC Drenthe College, Alfa-College, Adecco, Dagnall Talen Instituut, VNO-NCW Noord en ISD/Werkplein Baanzicht.

In september 2013 hebben deze partijen een intentie ondertekend, wat heeft geleid tot de oprichting van het Bondgenootschap voor Geletterdheid in Drenthe. Alle bibliotheken in Drenthe en Biblionet Drenthe sluiten zich aan bij het Bondgenootschap.

Schaamte speelt een grote rol bij laaggeletterdheid

Door een gezamenlijke aanpak worden laaggeletterden op verschillende plekken aangesproken (bv. via het werk, de balie, de bibliotheek, de thuiszorg). Hiermee vergroten we de kans dat we de mensen bereiken en dit verlaagt de drempel om een cursus lezen en schrijven te gaan volgen. Want cursusaanbod is er in Drenthe genoeg: er zijn op dit moment sowieso nog honderd plekken waar mensen gratis een cursus lezen en schrijven kunnen volgen.

Doel en acties

Doel van het Bondgenootschap is om het aantal cursisten bij de ROC's te verdubbelen. Het eerste jaar van het Bondgenootschap staat daarom in het teken van:

  1. Acties bij (semi) overheden. We gaan laaggeletterden structureel herkennen en doorverwijzen naar een geschikte cursus, onder andere via de innovatieve 'Taalmeter'.
  2. Acties bij bedrijven. We gaan bedrijven aansporen om aan de slag te gaan, onder andere via de Bedrijvendagen in Assen en ontbijtbijeenkomsten.
  3. Werving. We geven het hele jaar aandacht aan laaggeletterdheid, onder andere tijdens de Week van de Alfabetisering in september.

Samenwerking met Stichting Lezen & Schrijven

Om deze acties succesvol uit te voeren ontvangen we ondersteuning van Stichting Lezen & Schrijven van Prinses Laurentien. De stichting biedt ons promotie- en communicatiematerialen, trainingen en masterclasses op maat en gedeeltelijke financiering van twee regiomanagers die vanuit beide ROC's als trekkers van het bondgenootschap functioneren.

Meer informatie over het Bondgenootschap is te vinden op www.lezenenschrijven.nl.

bondgenootschap laaggeletterdheid1

Nieuw in de bibliotheek

Uitgelicht

  • banner hooggevoelig

    Heb je weleens de indruk dat je hooggevoelig bent? Dan ben je niet de enige. Tussen de tien en twintig procent van de Nederlanders is extra gevoelig voor prikkels. Deze cursus leert je omgaan met hooggevoeligheid en dit zelfs in je voordeel gebruiken. 

     

    Lees meer...

Nieuws van de bibliotheek

Bezig met laden...

Gastlenen in heel Nederland

Je kunt nu ook lenen bij alle bibliotheken in Nederland. Kijk bij gastlenen.

Laaggeletterdheid

Eén op de negen Nederlanders is laaggeletterd. Hier lees je wat laaggeletterdheid inhoudt en wat de Bibliotheek en de overheid er tegen doen.

Meer over laaggeletterdheid

Aanmelden cursus Digisterker

Geef je hier op voor de cursus Digisterker: werken met de e-overheid in Westerveld.

Aanmelden Digisterker

Taalpunt Westerveld

In Bibliotheek Diever is een Taalpunt gevestigd. Een plek voor iedereen die de Nederlandse taal beter wil leren lezen of schrijven.

Lees meer over het Taalpunt Westerveld

 
banner lid worden vrouw
 
banner passend lezen 345
 
cursus algemeen squarebanner 330
 
banner rene

Agenda

Bezig met laden...

Evenementenkalender

Bezig met laden...
 
pressreader oranje

Oefenen voor je rijbewijs

Kom in de Bibliotheek met theorie.nl oefenen voor je examen auto- motor- of brommerrijbewijs.

Lees meer

 
Banner biebpanel

De bieb op Twitter