Op dertien scheepswerven bouwden mensen samen aan nieuwe schepen. Deze werven zijn een symbool voor de ontwikkeling van Hoogeveen en voor de nieuwe rol van de bibliotheek. De Verhalenwerf wordt de plek waar Hoogeveners samen bouwen en werken aan de verhalen over het heden en verleden van Hoogeveen. Samen met betrokkenen zoals de historische verenigingen, vrijwilligers, het onderwijs, de culturele instellingen en bedrijven wordt gewerkt aan het verhaal van Hoogeveen.

Sinds 7 november 2015 is een tijdelijke opstelling in het museum in de bibliotheek te zien: De Verhalenwerf in uitvoering. Heel veel schatten die tot nu toe zijn verzameld staan in grote transportkisten tentoongesteld. Ook zijn veel voorwerpen uit Museum De 5000 Morgen en voorwerpen die al lang voor het publiek verborgen lagen in een depot te bekijken. De toegang is gratis.